Як змінились ціни на нерухомість в Україні за останній рік?

Значне послаблення гривні, спад ділової активності на фоні коронавірусу, масове повернення заробітчан на невизначений термін – це лише частина факторів, які незабаром будуть впливати на вартість нерухомості.

В II кварталі 2020 року в порівнянні з аналогічним періодом минулого року ціни на квартири в Україні виросли в середньому на 8,4%. Порівняно з кінцем 2019 року ціни виросли на 4,5%.

Індекси цін на житло розраховуються окремо на нове житло (первинний ринок) і на житло, що було в експлуатації (вторинний ринок) якщо воно є об'єктом договора купівлі-продажу.

За данними статистичного відомства, за рік ціни на квартири на первинному ринку виросли на 6,7%, а на вторинному на 9,4%.

За рік однокімнатні квартири подорожчали на первичному ринку на 8,1%, а на вторинному на 9,8%, трохкімнатні квартири на первинному ринку на 6.0%, а на вторинному - на 6,2%.

Середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири за 2019 рік по Україні виросла на 10,4% - з 3352 грн до 3701 грн.

На першому місці по вартості оренди: м. Київ -  7538 грн. Далі йде Одеська область - 5429 грн, Львівська – 4706 грн і місто Вінниця 4100

В українських реаліях нерухомість, окрім своїх прямих функцій, також перейняла роль надійного інструмента накопичення і збереження коштів. Валютна лихоманка та епідемія коронавірусу можуть по-різному вплинути на ринок та його результати у 2020 році.

Але найімовірнішим сценарієм є нейтрально-оптимістичний, що передбачає помірне зростання ціни квадратного метра майже по всім категоріям ринку.

Замовити зворотній дзвінок